sâmbătă, 26 februarie 2011

Tort ,,Vintage"

Pentru acest tort am făcut vreo 30 de trandafiri şi 8 bucheţele de floricele din lapte praf. Am optat pentru culorile crem, mov, piersică şi ca să le dau un aspect de vechi, vintage, am punctat petalele portocalii cu alb, iar marginile petalelor crem le-am colorat cu puţin roz, respectiv mov.




Descriu aici cum am facut blaturile (folosesc de obicei această reţetă şi blatul creşte foarte bine şi nu se lasă deloc).
Ingrediente pentru un blat obişnuit, nu foarte mare( de ex. pentru un tort cu diametrul de 24 cm):
4ouă
4 linguri apă
150g zahăr
140g făină
50g amidon( eu pun două linguri)
1/2plic praf de copt

Se amestecă gălbenuşurile cu apa .

Se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr şi se amestecă până la omogenizare , mai precis până la dizolvarea totală a cristalelor de zahăr.
Se bat albuşurile şi când se formează o spumă moale se adaugă zahărul rămas şi se bate până când spuma devine tare.



Spuma obţinută se pune peste gălbenuşuri şi se amestecă uşor cu o spatulă, cu mişcări circulare de jos în sus.

Se cerne deasupra amestecul de făină, amidon şi praf de copt  şi se amestecă din nou cu mişcări la fel de uşoare, ca să se obţină un aluat spumos, fin.


Se pune în cuptor, la foc mic şi nu se deschide uşa cuptorului sub nicio formă primele 15 minute.
Crema de zmeura
2 galbenusuri + 4 linguri de zahar se bat pe baie de aburi pana se ingroasa
400g zmeura (congelata sau proaspata) se amesteca cu 50ml sirop de zmeura si cu 3 lg de zahar in blender
400ml frisca batuta se amesteca cu galbenusurile si cu pireul de zmeura apoi se adauga 20g gelatina hidratata cu cateva linguri de apa.
In functie de gustul fiecaruia, la sfarsit,  se poate adauga putina zeama de lamaie sau zahar praf

Se poate face la fel si cu capsuni proaspete, chiar si fara sirop. La sfarsit , in crema se pot adauga bucati de capsuni. F. bun!

3 comentarii:

Persoane interesate