sâmbătă, 26 februarie 2011

Tort ,,Vintage"

Pentru acest tort am făcut vreo 30 de trandafiri şi 8 bucheţele de floricele din lapte praf. Am optat pentru culorile crem, mov, piersică şi ca să le dau un aspect de vechi, vintage, am punctat petalele portocalii cu alb, iar marginile petalelor crem le-am colorat cu puţin roz, respectiv mov.




Descriu aici cum am facut blaturile (folosesc de obicei această reţetă şi blatul creşte foarte bine şi nu se lasă deloc).
Ingrediente pentru un blat obişnuit, nu foarte mare( de ex. pentru un tort cu diametrul de 24 cm):
4ouă
4 linguri apă
150g zahăr
140g făină
50g amidon( eu pun două linguri)
1/2plic praf de copt

Se amestecă gălbenuşurile cu apa .

Se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr şi se amestecă până la omogenizare , mai precis până la dizolvarea totală a cristalelor de zahăr.
Se bat albuşurile şi când se formează o spumă moale se adaugă zahărul rămas şi se bate până când spuma devine tare.



Spuma obţinută se pune peste gălbenuşuri şi se amestecă uşor cu o spatulă, cu mişcări circulare de jos în sus.

Se cerne deasupra amestecul de făină, amidon şi praf de copt  şi se amestecă din nou cu mişcări la fel de uşoare, ca să se obţină un aluat spumos, fin.


Se pune în cuptor, la foc mic şi nu se deschide uşa cuptorului sub nicio formă primele 15 minute.
Crema de zmeura
2 galbenusuri + 4 linguri de zahar se bat pe baie de aburi pana se ingroasa
400g zmeura (congelata sau proaspata) se amesteca cu 50ml sirop de zmeura si cu 3 lg de zahar in blender
400ml frisca batuta se amesteca cu galbenusurile si cu pireul de zmeura apoi se adauga 20g gelatina hidratata cu cateva linguri de apa.
In functie de gustul fiecaruia, la sfarsit,  se poate adauga putina zeama de lamaie sau zahar praf

Se poate face la fel si cu capsuni proaspete, chiar si fara sirop. La sfarsit , in crema se pot adauga bucati de capsuni. F. bun!

miercuri, 23 februarie 2011

Mămăruţe, ghiocei şi alte mărţişoare comestibile


Dacă vrei să oferi celor dragi ceva inedit de 1 Martie îţi propun să faci câteva mărţişoare din pastă de zahăr.

  Ai nevoie de o cantitate mică de pastă, de coloranţi alimentari şi de un plic de glazură Deco cu gust de lămâie.
Pentru buburuză am făcut intâi o bilă cu diametrul de aprox. 1,5 cm pe care am tăiat-o în două şi o biluţă pentru cap. Am adăugat colorant lichid roşu la o linguriţă de praf de glazură şi cu o pensulă am vopsit corpul mămăruţei, după care , cu glazură neagră (am folosit colorant lichid negru) i-am colorat căpşorul şi i-am făcut câteva puncte pe spate. Am făcut  şi câteva mămăruţe  plate cu un decupator rotund.



Când s-au uscat le-am lipit cu sirop,  pe  câte o frunză.

sâmbătă, 12 februarie 2011

Cum fac un tort etajat


Pentru ca blatul de jos să nu se lase datorită greutăţii celui de sus, folosesc pentru susţinere nişte paie de băut suc, chinezeşti, care se pot întinde ca nişte telescoape.


Le introduc în tort şi, dacă sunt mai lungi decât este necesar, le tai cu foarfeca.


Ung blatul cu puţină cremă şi aşez blatul următor



duminică, 6 februarie 2011

Tort ,,Coffee time1"

Un tort cu fructe şi cremă de vanilie şi ciocolată, făcut cu mult drag pentru prietena mea.
Modelul de pe faţa de masă e făcut cu royal icing (albuş de ou, zahăr praf şi zeamă de lămâie, bătute cu mixerul până la consistenţa dorită). Ceaşca, farfurioara, ţigara şi scrumiera sunt din pastă de zahăr, iar cafeaua e ciocolată topită. Modelul de pe ceaşcă e pictat, cu o pensulă foarte subţire, cu colorant gel de la Wilton, dizolvat în puţină votcă. Marginile sunt cu royal icing. (Detaliile sunt mai jos)
Pentru scrumieră am folosit pastă albă pe care am pus câteva puncte de colorant negru cu ajutorul unei scobitori şi apoi am rulat-o între pălmi ca să primească aspect marmorat.


Farfurioara si ceaşca (detalii)
Am  întins pasta de zahăr, ceaşca şi farfurioara adevărate le-am  infoliat cu folie de plastic, în aşa fel încât să nu facă cute în interiorul ceştii. Pasta am  nivelat-o cu o lingură, iar marginile le-am tăiat cu un cuţit. Am apăsat cu un decupator pe mijlocul farfurioarei şi în interiorul ceştii, pentru a le da forma specifică. Am aşteptat câteva minute ca să se întărească foarte puţin în interior, după care am tras de folie, ca să iasă ceşcuţa din pastă şi cu grijă am dezlipit folia de pe aceasta, apoi am pus-o pus la loc în ceaşca reală cu folie cu tot . La fel am procedat şi cu farfuria. Am repetat această operaţiune până când am simţit că ceaşca şi farfuria sunt destul de uscate (nu de tot) ca să nu se mai deformeze si le-am lăsat aşa până a doua zi când le-am pictat. Nu ştiu dacă am fost destul de explicită, dar sper ca imaginile să vă ajute.








marți, 1 februarie 2011

Reţete

Tort de castane la rece
Blat
Se frământă 500g biscuiţi măcinaţi cu 150g margarină, 4 linguri de cacao, 150ml cafea şi 4 linguri de zahăr praf.
Compoziţia se pune într-o formă de tort, unsă cu unt şi se apasă cu lingura.
Crema
250ml frişcă se bate tare.

500g pireu de castane se amestecă cu 50ml rom, apoi se adaugă 50ml din frişca bătută şi 20g gelatină dizolvată în puţină apă caldă.
Se întinde  crema peste blat şi de dă puţin la rece.
Peste 15 minute se pune deasupra restul de frişcă .După 2-3 ore se poate servi.
Se face foarte uşor şi gustul este excelent

Crema de zmeura
2 galbenusuri + 4 linguri de zahar se bat pe baie de aburi pana se ingroasa
400g zmeura (congelata sau proaspata) se amesteca cu 50ml sirop de zmeura si cu 3 lg de zahar in blender
400ml frisca batuta se amesteca cu galbenusurile si cu pireul de zmeura apoi se adauga 20g gelatina hidratata cu cateva linguri de apa.
In functie de gustul fiecaruia, la sfarsit,  se poate adauga putina zeama de lamaie sau zahar praf

Se poate face la fel si cu capsuni proaspete, chiar si fara sirop. La sfarsit , in crema se pot adauga bucati de capsuni. F. bun!

Persoane interesate