vineri, 30 decembrie 2011

Tort Alexandra

In 28 decembrie, fiica mea , Alexandra, a implinit frumoasa varsta de 18 ani. La intrunirea de  familie  nu putea lipsi tortul aniversar.
Am vrut sa fac ceva original, fara sa ma inspir de undeva, desi creativitatea mea lasa de dorit.
A fost un tort  cu blat cu cacao , mouse de ciocolata si crema de potocale. Combinatia o recomand oricui pentru ca tortul a fost foarte apreciat si pentru gust, nu numai pentru aspect .



Crema de portocale
Pentru un tort de 4 kg , ca acesta, am folosit :
-3 portocale( sau 2 portocale si doua mandarine)
-3/4 l frisca
-24g gelatina
-un iaurt simplu
-150g zahar
-zeama si coaja de la o jumatate de lamaie
  Se pune  la fiert, pentru cateva minute, intr-o cratita , zeama a doua portocale si a jumatatii de lamaie cu doua linguri de zahar si coaja rasa a unei portocale si a lamaii. Se da la rece.
Se bate frisca cu restul de zahar si cu iaurtul. Separat se hidrateaza gelatina cu 10 linguri de apa calda si se amesteca toate: se pune zeama de portocale, racita, in frisca batuta tare, iar la sfarsit se adauga gelatina si se amesteca de jos in sus, pentru ca gelatina are tendinta sa se lase la fund (la sfarsit se poate indulci cu zahar praf , sau se mai poate adauga zeama de lamaie, dupa gust, caci unora le place mai dulce , altora mai acrisor).
Blatul cu cacao se insiropeaza cu sirop simplu( apa cu zahar), se pune un strat de mouse de ciocolata si crema de portocale cu bucati de portocale sau mandarine




duminică, 18 decembrie 2011

Casuta de turta dulce

In preajma Craciunului , intr-o atmosfera imbietoare de mirodenii, ne putem transpune  usor intr-o lume inzapezita, ca de poveste, cu casute realizate dupa imaginatia fiecaruia si cu personaje in miniatura , facute din turta dulce .
Este prima data cand am incercat sa fac aluat de turta dulce si bineinteles este si prima mea casuta.



Prima data am facut aluatul:
 -5oog faina( eu am adaugat si doua linguri de cacao, pentru o culoare mai inchisa, deci am scos cantitatea echivalenta de faina)
-150ml miere
-1ou
-50g margarina
-130g zahar pudra
-1/2 lingurita de bicarbonat
2 lingurite de amestec de mirodenii pentru turta dulce(din plic)
Pe o baie de aburi se pune mierea si apoi margarina si se amesteca pana se topeste margarina.
Intr-un bol se cerne faina, se amesteca cu zaharul praf si cu bicarbonatul  si se adauga mierea cu margarina si oul intreg. Se framanta bine si dupa omogenizare se pune la rece cca 6 ore.
La inceput pare un aluat cam moale, dar dupa racire este f bun de intins cu sucitoarea.

vineri, 16 decembrie 2011

Cum am facut piratii


Totdeauna incep cu picioarele : fac cizmele sau ghetele, piciorul de lemn( pentru lemn am facut pasta maro si am adaugat putin colorant gel negru cu o scobitoare si nu am omogenizat culorile). Mai nou in loc de colorant maro Wilton amestec putina cacao cu apa, cat sa fie o pasta, si e un inlocuitor excelent pentru un maro nu foarte inchis. Dupa circa o ora , dupa ce s-au uscat cat de cat, fac pantalonii: pasta de zahar de forma unui trabuc, taiata  sau numai indoita in doua. Capetele libere se lipesc cu putina apa in ghete, cizme etc .

Am facut bustul si capul piratilor.


Cum am precizat si altadata, formele care nu doresc sa se turteasca le pun pe o farfurie cu faina acoperita cu o folie .
Hainele sunt croite separat si adaugate strat dupa strat. Acolo unde am un mantou sau altceva deasupra doar piepul vine imbracat cu tricou sau camasa.
Sabia, pistolul, carligul,  se fac in prealabil si,  uscate, se adauga personajelor in momentul lipirii manecilor si a mainilor.
Acestea se pot lipi si cu apa , dar, ca sa nu cada detaliile care nu sunt bine sprijinite,  eu folosesc sirop concentrat: intr-o lingurita pun pe foc zahar cu apa si dupa cateva secunde obtin lipiciul perfect pentru pasta de zahar.

joi, 15 decembrie 2011

Corabia piratilor 2







Este acelasi model de tort ca primul de acest tip, facut pentru acelasi baietel, David, doar ca piratii sunt ceva mai elaborati. Voi posta zilele urmatoare cum i-am facut.

vineri, 9 decembrie 2011

Tort ,,La pescuit"



Este al doilea de acest tip pe care l-am facut, dar primul nu l-am postat pe blog pentru ca am uitat sa-l pozez.

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Tort masina retro

Pentru un domn pasionat de automobile am modelat o masina gen anii '60( bineinteles e un hibrid, adica habar nu am ce fel de masina putea arata asa , dar se vede ca e o masina stil vechi si asta era ideea). Semnele de circulatie sunt simbolice pentru: oprirea interzisa(inca), obligatoriu inainte( spre 100 de ani)




Persoane interesate