marți, 21 iunie 2011

Tort albastru cu orhidee


Blat
-3ouă
-120g zahăr
-110g făină
-1 lingură cu vârf de amidon
-o linguriţă praf de copt
Blatul se însiropează cu sirop caramel: se caramelizează 5 linguri de zahăr, după care se adaugă 200ml apă şi se lasă pe foc până se dizolvă tot zahărul
Crema:
-2 gălbenuşuri, 6 linguri zahăr şi 2 linguri de  lapte şi o sticluţă de esenţă de vanilie se pun pe baie de aburi şi se amestecă până se ingroaşă puţin
-200g frişcă se bate şi se pune deoparte
-100g ciocolată albă se topeşte pe baie de aburi
Albuşul unui ou se bate şi se amestecă cu frişca, se adaugă crema rece de gălbenuşe, ciocolata topită,  şi se mai amestecă cu 8-10 g gelatină dizolvată în 3 linguri de apă caldă.
Pentru un gust deosebit se poate adăuga cremei  nucă amestecată cu zahăr caramelizat  : 
6 linguri de zahăr se caramelizează, se adaugă un pumn de miez de nucă şi se amestecă puţin pe foc, după care se pune la rece, dar nu intr-un loc cu multă umezeală pentru că se inmoaie( de exemplu nu în frigider). 
Când s-a răcit şi întărit se scoate foarte uşor cu un cuţit sau o spatulă metalică şi se sfărâmă cu o sucitoare, prin rulare. Se separă bucăţile mai mari de restul cu o strecurătoare pt. tăieţei şi ceea ce este sfărâmat bine se pune în crema de ciocolată.

vineri, 10 iunie 2011

Noile mele torturi cu flori

Mi-am cumpărat şi eu fondant roşu şi pastă albă pentru flori de la,, Lumea basmelor" şi  sunt deosebit de încântată de cât de uşor se lucrează cu materiale de calitate. Nu m-am mai chinuit cu laptele praf, care câteodată nu mi se usca destul de repede şi florile nici nu ieşeau albe, ci gălbui.
Florile le-am modelat foarte uşor,  şi s-au uscat până a doua zi
Primul tort este pentru o doamnă în vârstă de la Căminul de bătrâni, singură pe lume, căreia i-am făcut o mare bucurie cu acest cadou la aniversarea vârstei de 70 de ani.

 Următorul tort l-am făcut cu mult drag elevilor mei, cărora timp de patru ani le-am fost dirigintă . Le doresc baftă la examene, ani frumoşi de liceu şi  mult succes în viaţă  !


Persoane interesate